Sajam zaposljavanja: Šta treba znati

Sajmovi zapošljavanja su jedinstvena prilika za studente da se upoznaju sa raznim mogućnostima koje kompanije pružaju. Oni vam omogućavaju da se upoznate sa potencijalnim poslodavcem lice u lice, naučite o različitim karijerama, a možda čak i dobijete posao iz snova ili stažiranje. Međutim, da biste u potpunosti bili upućeni u sam proces događaja, potrebna vam je strategija. U ovom blog-u ćemo vas voditi kroz proces, od pripreme do praćenja, kako bi bili sigurni da će vaše sledeće iskustvo biti maksimalno zadovoljeno.

Priprema je ključna

Pre nego što dođete, neophodno je da se dobro pripremite:

  • Istražite kompanije: Saznajte koje kompanije će prisustvovati sajmu. Identifikujte one koje su u skladu sa ciljevima i vrednostima vaše karijere. Istražite njihovu kulturu, nova radna mesta i sve nedavne vesti.
  • Uredite vaš CV: Uverite se da je vaš CV ažuriran i prilagođen pozicijama za koje ste zainteresovani. Odštampajte više primeraka da biste ih dostavili potencijalnim poslodavcima.
  • Pripremite svoj Elevator Pitch: Napravite sažet i uverljiv uvod o sebi. Istaknite svoje veštine, iskustva i ciljeve u karijeri za minut ili manje.

Obucite se da impresionirate

Prvi utisci su važni, zato se obucite profesionalno. Evo nekoliko saveta:

  • Poslovna odeća: Izaberite čisto i dobro pristajalo odelo ili profesionalnu odeću. Ne zaboravite da nosite udobne cipele, jer ćete neko vreme biti na nogama.
  • Nega: Obratite pažnju na ličnu negu. Uredna kosa i dobra higijena pomoći će vam da podignete samopouzdanje.
  • Minimalni dodaci: Neka nakit i dodaci budu u umerenim granicama da biste održali profesionalan izgled.
Sajam zapošljavanja 2022

Saveti od pomoći

Na dan sajma sledite ove korake:

  • Dođite ranije: Korisno je doći ranije na mesto događaja da biste izbegli duge redove i imali više vremena za saradnju sa poslodavcima.
  • Odredite prioritet kompanija: Napravite listu svojih prioritetnih kompanija koje ćete prvo posetiti. Ovo omogućava da imate dovoljno energije i fokusa za najvažnije razgovore.
  • Angažujte se i postavljajte pitanja: Priđite sa sigurnošću svakom štandu, predstavite se i postavljajte promišljenja pitanja o kompaniji i dostupnim pozicijama. Izrazite iskreno interesovanje.